Periaatteita

Osteopatia on hoitotiede, jonka lääketieteen Tri A.T.Still loi Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Still kehitti menetelmän, joka vahvistaa elimistön omia puolustusmekanismeja. Samalla menetelmä auttaa elimistöä parantamaan itse itseään. Pohjois-Amerikasta hoitomenetelmä rantautui Isoon Britanniaan, jota pidetään nykyisin yleisesti osteopatian emomaana.

Osteopatia ei ole hierontaa, ”niksauttelua” tai fysioterapiaa, vaan kokonaisvaltainen hoitomuoto. Sen avulla pureudutaan ongelmien syihin ja alkuperään, eikä pelkkiin seurauksiin. Perusajatuksena on, että vain esteetön selkärangan toiminta mahdollistaa elimistön terveen nestekierron ja hermoviestinnän. Jos näissä toiminnoissa on häiriöitä, häiriintyy koko elimistö tai sen osa-alueita aiheuttaen erilaisia oireita tai sairauksia.

Menetelmänä osteopatia on pehmeä, mutta tehokas. Mitään ei tehdä väkisin, vaan kehon ehdoilla ja sitä kuunnellen. Osteopaatin tärkeimmät työkalut ovat herkät kädet yhdistettynä vankkaan ja kokonaisvaltaiseen anatomian tuntemukseen.

Ammattitaitoinen osteopaatti toimii yhteistyössä perinteisen eläinlääketieteen kanssa. Koulutettu osteopaatti tunnistaa myös tilanteet, joissa eläin tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

Joskus osteopaatti on se ”viimeinen oljenkorsi”, kun eläintä ei ole pystytty hoitamaan tai sen vaivojen aiheuttajaa ei ole kyetty diagnosoimaan. Osteopatia on näissä tapauksissa myös oikein annettuna usein auttanut, kun muut keinot on jo tuloksettomina käyty läpi.

Osteopaatin koulutus, kokemus ja ammattitaito ratkaisevat aina sen, miten vakaviin vaivoihin ja ongelmiin sitä voidaan hoitomuotona soveltaa.

Akuuttien ongelmien lisäksi osteopatiaa voidaan käyttää kehon terveyttä ylläpitävänä hoitona.

 

Thinking, feeling, seeing hands