Eri ikäkaudet

Osteopaattiselle hoidolle ei ole ylä- eikä alaikärajaa.

Pennut

Synnytyksen jälkeisestä kallon kireydestä kärsivällä pennulla voi olla vatsavaivoja, kouristuksia ja nielemis- tai imemisongelmia. Näitä aivan pieniä pentuja on hoidettu hyvin tuloksin kraniaaliosteopatialla.

Tavallisimmat pentuiän vaivat liittyvät kuitenkin kasvuun ja kehitykseen. Pennulla voi ilmetä kasvuhäiriöitä, kuten jalka-asentojen virheellisiä muutoksia, selkärangan kaarien epätasapainoisuutta, kipua tuottavaa panostiittia tai ylipäätään haluttomuutta liikkua.

Kasvuiässä todettuja muutoksia, esimerkiksi jo alkanutta lonkkadysplasiaa tai eriasteisia olka-kyynärpää alueen vaivoja, voidaan auttaa korjaamalla koiranpennun biomekaniikkaa. Kuormitusta muutetaan normaalimmaksi  vaikuttamalla häiriöalueen verenkiertoon ja hermotukseen ja sitä kautta luuston sisäiseen ravitsemukseen.

Pentuiässä tapahtuneet pienetkin onnettomuudet voivat häiritä tervettä kasvua. Voimakas trauma, isku tai tärähdys lantion alueelle vinouttaa lantiota ja lonkkamaljan terve, normaali kehitys voi häiriintyä. Koiraosteopaatti pystyy usein saamaan hyviä tuloksia myös tämän tyyppisissä ongelmissa.

Koiranpennun ylä-alaleuan epätasapainoisuutta, jolloin esimerkiksi alaleuka jää selvästi yläleukaa kapeammaksi ja lyhyemmäksi, voi hoitaa kraniaaliosteopatialla. Pään alueen, luiden, kalvojen ja saumojen kautta tasapainotetaan myös leukanivelten ja leukojen toimintaa.

Joissain tapauksissa on otettu röntgenkuvia ennen ja jälkeen osteopaattisten hoitojen ja on nähty hoidon tuottama positiivinen, tervehtynyt muutos.

Harrastus- ja työikäiset koirat

Työikäisten harrastuskoirien vaivat ovat yleensä kuormitusperäisiä tai jonkin onnettomuuden aiheuttamia. Kiputilat haittaavat selkeästi koiran suoritusta tai jopa jokapäiväistä elämää. Akuutit kiputilat, kuten ontumat, ovat yleisin syy tulla osteopatin vastaanotolle.

Alisuorittaminen, käytösmuutokset ja iho-ongelmat voivat kuitenkin olla merkkejä kroonistuneesta kivusta, jolloin osteopatialla päästään käsiksi vaivan syyhyn, eikä hoideta pelkkää oiretta.

Osteopaatin vastaanotolle voi tulla myös ennaltaehkäisevästi vaikka koiralla ei olisikaan selkeitä vaivoja. Mahdolliset piilevät vaivat löytyvät silloin ajoissa. Ja toisaalta myös tieto siitä, että koiralla on kaikki hyvin, on palkitsevaa ja auttaa koiran treeniohjelman suunnittelussa.

Vanhat koirat

 

Vanhuusiän moninaisia vaivoja hoidetaan paljon osteopatialla. Yleinen kankeus lisääntyy, portaissa on vaikea kulkea ja makuulle meno sekä ylösnousu hankaloituvat iän myötä. Lenkillä käynti ei ole enää päivän kohokohta ja siten lääkkeenä muuten toimiva liikunta eli pidemmät lenkit voivat tulla jopa mahdottomiksi.

Osteopatialla voidaan palauttaa vanhankin koiran liikeratoja normaalimpaan. Kuormituksen aiheuttamaa painetta esimerkiksi kipeytyneissä kyynärpäissä hoidetaan korjaamalla ongelmaa biomekaanisesta näkökulmasta. Hermoston ja verenkierron korrelaatio on tärkeää hoidettaessa kipua. Aktivoimalla ja tasapainottamalla verenkiertoa ja hermoviestintää häiriöalueella autetaan elimistöä kivuttomampaan tilaan.

Selkärankaan ja niveliin syntyneitä sairaalloisia muutoksia ei voida täysin parantaa, mutta säännöllisesti hoidossa käyvä vanha koira saa apua kipuihinsa ja vaivalloiseksi muuttuneeseen liikkumiseensa.

Kaikki koirat eivät myöskään siedä pitkiä kipulääkekuureja, joten osteopatia on yksi vaihtoehto kivuttomampaan ja laadukkaampaan elämään.

 

 

Lisääntymis- ja hormooniongelmat

Myös koirien lisääntymisongelmiin käytetään osteopatiaa. Jo pelkästään nartun lantion virheasennot voivat aiheuttaa tiinehtymis- ja kiimakierron häiriöitä. Samoin toistuvat, vaikeat synnytykset saattavat johtua lantion häiriytyneestä mekaniikasta.

Jotkut kasvattajat käyttävät koiransa jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua astutusta osteopaattisessa hoidossa, jotta itse tiineys lähtisi mahdollisimman terveesti käyntiin.

Samoin tiineyden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen käynti osteopaatilla voi edesauttaa tiineyden normaalia edistymistä varsinkin, jos nartulla on ollut lantion tai selän alueen vaivoja. Näin helpotetaan myös tulevaa synnytystä.

Narttujen hormonaalisiin ongelmiin koiraosteopaatti voi vaikuttaa, ei pelkästään hoitamalla lantiota, vaan hoitamalla kalloa, josta kaikki toiminta ohjautuu kehon alempiin hormonaalisiin säätelykeskuksiin.

Uroskoirilla eturauhasongelmat ovat nykyään iso ongelma. Osteopatiakäsittelyllä näihinkin vaivoihin on voitu antaa merkittävää helpotusta monelle, jo krooniseksi muuttuneelle eturauhaspotilaalle.

 

Thinking, feeling, seeing hands