Kipuileeko kissani

Kipeä kissa on vihainen. Se voi sähistä ja sylkeä. Usein kivusta kärsivä kissa välttelee omistajaansa ja vastustelee syliin ottoa.

Kivusta kertovat myös käytösmuutokset. Aktiivinen ja leikkisä kissa muuttuu uneliaaksi ja raukeaksi ja vetäytyy mielellään omiin oloihinsa.

Kissan silmien ilme voi muuttua sulkeutuneemmaksi. Pupillien laajeneminen on selkeä merkki siitä, että kissa kärsii kivuista.

Erilaiset loukkaantumiset aiheuttavat suurimman osan kissan kiputiloista. Akuutti kipu on yleensä helpoin huomata, kun kissa ontuu tai liikkuu muuten vaivalloisesti.

Joskus kissan raajojen kiputilat oireilevat vain aavistuksenomaisena jäykkyytenä, joka helposti voi jäädä huomaamatta. Omistaja herää kissan ongelmiin vasta, kun kissan hyppykyky heikkenee ja jopa hiekkalaatikolle kiipeäminen muuttuu vaivalloiseksi.

Virtsaelinvaivoissa kissa voi vaeltaa levottomasti ja vaihtaa nukkuma-asentoaan usein. Kissan outo "kököttely" kertoo myös siitä, että eläimellä voi olla kipuja.

Kipeän alueen nuoleminen, raapiminen ja ravistelu, peräpään raahaminen maata pitkin ja pään pitäminen kallellaan ovat kissan tapoja lievittää kyseisten alueiden kiputiloja.

Kipeän kissan ruokahalu heikkenee ja juominen vähenee. Kivun aiheuttaman stressin seurauksena turkin laatu heikkenee ja kissan iho voi alkaa hilseillä.

 

Thinking, feeling, seeing hands